Press area

09-11-2020

23-01-2017

At the "La Pergola" estate, the Merenda Sinoira is rediscovered

Rediscover the cultural value, as well as the nutritional value of one of the traditional appointments of old peasant meals and, together with it, the value of social aggregation that it entails. Born at the end of the 19th century, the so-called "merenda sinoira" was a topical moment that marked the end of the working day in the fields, and prepared the wait for dinner, allowing a moment of meeting, discussion and dialogue between people. To this end, the 'Tenuta La Pergola' of Regione Caso in Cisterna D'Asti, since 1903 one of the oldest and most ultracentennial winemakers in Piedmont and also among the most awarded and reviewed on the main guides and industry media, has placed a long calendar of events that allow you to relive this important tradition, just like it used to be. Every Saturday and Sunday, in fact, between 17 and 20 will be offered snacks to the table with lots of tasting of local products and ancient local recipes, with more opportunities to visit the vineyards, and the opportunity to stay overnight on site to spend a weekend on the wine trails, thanks to the presence of a farm attached to the 'Tenuta La Pergola' equipped with all comforts. For information and reservations, and to know the calendar of scheduled events, you can consult the website www.tenutalapergola.it.
07-10-2019

Risultati web Alba International White Truffle Fair

The area is the one between the Langhe, the Roero and the Monferrato. In these areas, in fact, it is possible to find the most valuable specimens of white and black truffles to combine with traditional Piedmontese dishes. Tenuta la Pergola awaits you with many proposals for wines from Roero, and Monferrato to match the delicate taste of truffles, through tastings on order.
07-10-2019

10-07-2019

14-06-2018

13-10-2017

04-09-2017

30-05-2017

07-04-2017

03-04-2017

09-03-2017

21-02-2017

19-11-2016

Annuario dei migliori vini 2016

24 October 2015

Tenuta La PergolaTenuta La Pergola Il Miglior vino

Luca Maroni dice di noi :

Annuario dei migliori vini Italiani 2016

Cisterna d’Asti Superiore 2012

Consistenza: 32 – Equilibrio: 28 – Integrità: 29

L’azienda agricola insediata dal 1903 e ora condotta da Alessandra Bodda, si trova a Cisterna d’Asti, nel cuore di quel territorio che segna il passaggio tra il Monferrato, la Langa ed il Roero, da poco denominato Colline Alfieri e caratterizzato da una stupenda propensione panoramica sul castello medievale. Tra questi morbidi pendii, dove l’aria nutre la terra e il sole la scalda con i suoi raggi, tutta la famiglia Bodda è impegnata nella produzione del vino.

GLI ALTRI VINI

Barbera d‘Asti Superiore 2012 IP: 88

Roero Arneis Bricco San Giugliano 2014 IP: 87

Barbera d‘Asti 2014 IP: 86 Monferrato Dolcetto 2014 IP: 86 Nebbiolo d‘Alba 2012 IP: 86


Commento Conclusivo

Assomma doti enologiche di ottima pulizia d’aroma a virtù viticole davvero impressive il bicchiere della Tenuta La Pergola. La suadente limpidezza del Roero Arneis Bricco San Giugliano 2014, l’integrità e il nitore della visciola della Barbera d’Asti 2014 testimoniano il rispetto delle procedure enologiche. La favolosa concentrazione di profumi e colore della Barbera d’Asti Superiore 2012 e del Nebbiolo d’Alba 2012, solo da uve selezionate e massimamente mature poteva sì densa scaturire. E il Cisterna d’Asti Superiore 2012, che unisce possanza a fragranza e nitidezza d’espressione, il suo gran frutto tannico irradia con eccellente, maestosa persistenza d’emissione.

Sensazioni: assai morbido e speziato all’olfatto, anche al palato, sulle   dettaglio